مهاجرت اتباع افغان به ايران كم كم به دهه چهارم خود نزديك ميشود . از اواخر دهه پنجاه شمسي بود كه روند مهاجرت به ايران افزايش يافت . كه علت اصلي آن اشغال افغانستان توسط نيروهاي شوروي سابق بود .
مهاجريني كه به ايران وارد شدند اغلب از قوميت هزاره و تاجيك بودند ضمن اينكه از اقوام پشتون و اُزبِك و ديگر اقوام نيز تعداد زيادي در ايران مشاهده ميشد .
هزاره ها و تاجيك ها هر دو به زبان فارسي (دري ) تكلم ميكنند كه از دلايل اصلي مهاجرت آنها به ايران بود اما هزاره ها دليل ديگري نيز داشتند و آن شيعه بودن آنها بود .
چرا كه در آن زمان اكثر مردم هزاره دوست نداشتند به اروپا و يا ديگر كشورها بروند چون مسلمان و شيعه بودن مردم و دولت ايران آنها را به خود جذب كرد .
سالها گذشت . و مردم ما هوز در ايران بودند . با اينكه شوروي از افغانستان خارج شده بود اما مشكلات ديگري گريبانگير كشور شد و آن جنگ هاي داخلي و پس از آن تسخير مملكت توسط طالبان و بعد ...................
اينها فقط براي يادآوري بود تا بدانيم هنوز در ايران مهاجر هستيم .
آيا مهاجران در كشورهاي ميزبان حق و حقوقي دارند ؟
سالها دولت ايران به مهاجرين افغان به نام مهمان مي نگريست و شايد اين فرافكني اي بود كه براي طفره رفتن از دادن حق و حقوق به افغان ها بكار ميبرد .
در سالهاي اوليه برخورد با مهاجرين بهتر بود اما هر چه گذشت برخورد ها تند تر و مشكلات پيش روي مهاجرين بيشتر شد .
البته نبايد مشكلات خود مردم ايران و تعداد زياد مهاجرين افغان را ناديده گرفت چرا كه شايد به گفته مردم ايران " نمك خوردن و نمكدان شكستن " باشد .
متاسفانه در ايران مهاجرين همچون ديگر كشورها از حق و حقوق كافي برخوردار نيستند حتي در بعضي موارد از كوچكترين حقوق بشري !
بهتر است قبل از توضيح بيشتر ابتدا نظري بسيار گذرا به ديگر كشورها درباره حقوقي كه مهاجرين دارند بياندازيم
هر شخصي كه به اروپا و يا كشور ديگري مهاجرت ميكند و پذيرفته ميشود از حقوق تقريبا مساوي با ديگر اتباع آن كشور برخوردار ميشود .
اگر فرزندي بدنيا مي آورند طبق قانون تابعيت آن كشور را ميگيرد . حق كار ، بيمه ، تحصيل رايگان تا قبل از سطح دانشگاه ، خريد مسكن ، دريافت انواع تسهيلات و غيره از جمله حقوقي است كه به يك مهاجر تعلق ميگيرد .
در ايران متاسفانه يك مهاجر ، حق داشتن خيلي چيزها را ندارد . مطمئنا ندادن برخي از امكانات به مهاجرين از سوي دولت ايران بخاطر مشكلات اقتصادي است كه ايران خود گرفتار آن است و چه بسا مهاجرين هم چنان انتظاري از دولت ايران ندارند .
اما يكسري حقوقي هست كه مسلما هر مهاجري بايد آن را از كشور پذيرنده خود دريافت كنند . حق تحصيل رايگان ، حق تردد بدون مشكل در سطح شهر و يا كشور ، استفاده بعضي امكانات شهري ، تسهيلات بانكي ، خريد خودرو و دريافت گواهينامه ، برخورد انساني از طرف دولت و مردم آن كشور و ......................
شايان ذكر است كه مهاجران در هر كشوري دچار مشكلاتي از سوي مردم و دولت كشور مذبورهستند كه نبايد آن را ناديده گرفت و فقط ايران را در اين راستا نام برد و همه مردم ايران را نيز با يك چشم نگريست .
بايد ذكر كنم كه چند سالي است كه علاوه بر كمك هاي سازمان ملل به ايران در رابطه به مهاجرين ، مهاجرين براي دريافت كارت شناسايي و همچنين براي استفاده از امكانات شهري وجه و عوارض پرداخت ميكنند .
و اما
متاسفانه اخيرا مشكل ديگري نيز به مشكلات مهاجرين افزوده شده است كه بسيار آنها را نگران كرده و آن هدفمند كردن يارانه ها است كه حذف سوبسيد و كمك هاي دولت ايران كه به برخي از اجناس و خدمات مي دهد را در پي دارد .
با آغاز اين طرح ، قيمت ها افزايش مي يابد ( آزاد مي شود ) و اين مهاجرين هستند كه با درآمد كم خود گرفتار گراني مي شوند چرا كه به گفته دولت ، ايران به اتباع خويش كمك نقدي ميكند و بر روي آنها فشار اقتصادي وارد نمي شود .
هر چند كه در اين روزها شايعاتي مبني بر اعطاي كمك نقدي ايران به مهاجرين نيز از سوي برخي رسانه ها منتشر شده است .
اما از سوي مهاجرين خيلي جدي گرفته نشده است و آنها متاسفانه نگران به آينده مي نگرند چرا كه نه راه بازگشت به وطن را دارند بعلت وضع بد اقتصادي موجود در افغانستان و نه اميد به ماندن در ايران را .